Viendo 6 entradas - de la 1 a la 6 (de un total de 6)
  • Autor
    Entradas
  • #45306 Agradecimientos: 0
    mevora
    Participante
    0
    noviembre 2002


    En Navarra hay una orden foral para el manejo de gruas torre, pero no sé si existe algún otro tipo de carnet para el manejo de palas cargadoras y retroexcavadoras, sabéis si existe en alguna comunidad este tipo de carnet?

    #275944 Agradecimientos: 0
    fletxer
    Participante
    0
    mayo 2001


    En el caso concreto de maquinaria de obra pública no os puedo concretar, pero si establecemos el paralelismo existente entre uno y otro “equipo de trabajo” puede que os sirva la respuesta a la pregunta formulada a la Subdirecció General de Seguretat i Condicions de Salut en el Treball de la Generalitat de Catalunya acerca de la obligatoriedad de poseer un “carnet” o capacitación para manejar carretillas elevadoras.

    Ahí la teneis en catalán, espero que no tengais problemas de comprensión, en cualquier caso existen “on line” traductores estupendos.

    En resposta als vostres escrits, de 2 d’abril de 2003 i 16 de maig de 2003, referent a si els conductors de carretons elevadors han de disposar d’un carnet oficial i a la formació d’aquests treballadors, us he de respondre el següent:

    En primer lloc recordar-vos que la interpretació i aplicació de la normativa laboral en els supòsits litigiosos és competència de la Jurisdicció Social, segons els articles 1 i 2 de la vigent Llei de procediment laboral, text refós aprovat pel Reial decret legislatiu 2/1995, de 7 d’abril. Per tant, com a consulta no vinculant i a efectes merament informatius en els paràgrafs posteriors es dóna resposta a les qüestions plantejades.

    No està establert en la normativa estatal, ni en la de la Comunitat Autònoma de Catalunya, que els treballadors que condueixin carretons elevadors hagin de disposar d’un carnet de conductor o document oficial que els faculti per fer-ho.

    Els carretons elevadors formen part d’allò que s’anomena “equip de treball”, de conformitat amb la definició efectuada pel Reial decret 1215/1997, de 18 de juliol, “qualsevol màquina aparell, instrument o instal·lació utilitzada en el treball”.

    En l’article 5 del Reial decret indicat anteriorment, s’estableix que, de conformitat amb els articles 18 i 19 de la Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals, l’empresari ha de garantir que els treballadors rebin una formació i informació adequades sobre els riscos derivats de la utilització dels equips de treball, així com de les mesures de prevenció i protecció que s’hagin d’adoptar en aplicació del Reial decret.

    En el punt 2 del mateix article també s’estableix que el contingut mínim de la informació ha d’abastar les condicions i forma correcta d’utilització i les situacions o formes d’utilització anormals o perilloses que es puguin preveure.

    En la mateixa línia, recordar que, en, l’article 19 de la Llei 31/1995, ja s’estableix que la formació dels treballadors, que ha de ser teòrica i pràctica, s’ha de centrar específicament en el lloc de treball o la funció de cada treballador. No està establerta en nombre d’hores la durada d’aquesta formació. Pel que fa a qui la pot donar, serà l’empresa amb mitjans propis o bé ser concertada amb serveis externs, entre els quals hi ha els serveis de prevenció aliens.

    Tot i que no està establert específicament que l’empresari hagi de tenir documentada la realització de la formació dels treballadors, és recomanable, a efectes de provar que s’ha impartit al treballador la formació necessària per conduir el carretó elevador, que aquest disposi d’un certificat o document similar emès per la persona o l’entitat que l’ha impartit, en el que s’indiqui el programa desenvolupat i les hores lectives corresponents. Aquest certificat serà presentat a l’autoritat laboral, als inspectors de treball i seguretat social i als tècnics de prevenció del Centre de Seguretat i Condicions de Salut en el Treball si el sol·liciten.

    Finalment, informar-vos que en la recopilació de certificats de professionalitat en vigor, publicada pel Ministeri de Treball i Assumptes Socials, no consta cap referència a la professió que ens ocupa.

    #275945 Agradecimientos: 0
    xirgu
    Participante
    159
    87
    junio 2002


    Maestro

    Hace muchos mucho años sí que existió un carnet como tal pero en la actualidad NO existe el mismo, por lo que no es necesario. Lo único lo de siempre, formación e información al trabajador.

    Llevan años pensando en reactivar aquél carnet pero como siempre no se ponen de acuerdo.

    #275946 Agradecimientos: 0
    arcones
    Participante
    0
    marzo 2003


    Los carnets existentes de palka cargadora hasta la fecha los está tramitando la Dirección General de Minas o del órgano correspondiente en cada CCAA, si está transferida esta materia. Para Pala Retroescavadora no existe nada.

    No obstante en el sector de la construcción, a través de la Fundación Laboral de la Construcción, se está impartiendo formación ajustada al previsible carnet que salga al respecto en Industria.

    Saludos

    #275947 Agradecimientos: 0
    TMN
    Participante
    0
    abril 2003


    Si los equipos que mencionas desarrollan su actividad en el ámbito de la minería, sí es preceptivo que dispongan los operadores de carné de maquinista. Este carné es expedido por la Autoridad Minera, después de pasar el preceptivo examen teórico y práctico. Si los equipos desarrollan su actividad fuera de la minería, no conozco normativa que exiga el carné de operardor.

    #275948 Agradecimientos: 0
    Preven_HSE
    Participante
    0
    enero 2003


    Me gustaría saber si es necesario carnet específico para el manejo de maquinaria como, por ejemplo: pala cargadora, retroexcavadora, …, solo tengo claro, que aquí en Andalucía es obligatorio el carnet de gruista para el manejo de la Grúa Torre.

Viendo 6 entradas - de la 1 a la 6 (de un total de 6)
  • El debate ‘ Hola a tod@s, me gustaría saber si existe un carnet para el manejo de palas y retro excavadoras’ está cerrado y no admite más respuestas.